zaterdag 23 april 2011

23 april, de dag van de ortolaan en turkse boomklever.

Om 8 uur aan het ontbijtbuffet, met heerlijke yoghurt, cornflakes, brood, jam, honing, kaas en worst, maar ook komkommer, tomaat, feta en olijven, wat ik dan weer niet zo bij het ontbijt vind passen. Om 9 uur vertrek richting de berg Olympus (elk grieks eiland schijnt zijn eigen Olympus te hebben) op zoek naar de turkse boomklever. Eerste stop is echter bij de Roodpootvalken die Bauke gistermiddag ontdekte in de buurt van de zoutpannen. Een mooi adult mannetje zit op fotografeerbare afstand, terwijl over ons hoofd 3(!) slangenarenden zeilen op de stuwing van de wind tegen de helling op.
Slangenarend 1 van de 3.

Roodpootvalk















Hierna verder naar Achladeri waar de turkse boomklever zou moeten broeden. Lesbos is de meest toegankelijke plaats in het Westpalearctisch gebied om deze soort te zien. Een echte must-see dus. We stoppen bij een vervallen schuurtje en lopen wat rond. 'De boom' ziet er wat verlaten uit, maar volgens de berichten zou hij zich elke 20 minuten moeten vertonen.
De nestboom van de turkse boomklever.
Ortolaan.


























Helaas doet hij dat niet voor ons, maar er zijn genoeg andere leuke dingen te zien. Bonte- en withalsvliegenvangers zitten her en der verspreid, nachtegaal en europese kanarie zingen dat het een lieve lust is en Bauke (alweer, die jongen is scherp!) ontdekt een ortolaan.  Ook zijn er allerlei leuke plantjes te zien. Een mooi paars leeuwenbekje, vogelmelk, rood en blauw guichelheil en nog veel meer. Na 2 uur (of meer of minder, ik heb er niet op gelet). Verzamelen we ons weer om verder te gaan. Helaas vooralsnog dus zonder turkse boomklever. Met de ramen open om maar geen geluidje te missen rijden we verder. Diep beneden ons stroomt een riviertje. Hier broedt de grote gele kwikstaart. Een zeldzaamheid voor Lesbos. Als we uitstappen horen we even een boomklever-achtig geluid, maar we vinden de maker er van niet. Dan zoeken we de ggk. Die laat zich gelukkig wel zien op de afgesproken plaats. Terug bij de busjes hoort iemand staartmezen. We zien ze ook, maar ze zien er heel anders uit dan bij ons. Veel donkerder, met een zwart kinvlekje en een kortere staart. Wat studie leert dat hier de ondersoort A.c. alpinus voorkomt, de zgn. turkse staartmees. We hebben de turkse boomklever dan misschien nog niet gezien, maar wél de turkse staartmees. Hierna wordt het lunchtijd, dus op naar Agiasos. Wederom, ondanks dat het toch een beetje fris is eten we lekker buiten op een overdekt terras. De eigenaresse van het etablisement schuift zonder morren een rij tafels voor ons aan elkaar zodat we met zijn allen aan een lange tafel zitten.
Eten in Agiasos.

Wederom pasta met een biertje voor een paar euro's. Na de lunch even gauw bij het souvenir winkeltje tegenover het restaurant een kleinigheidje voor de collega's die thuis mijn werk doen gekocht. In het dorp zingt op een schoorsteen een blauwe rotslijster. Het klinkt wel een beetje als een merel, maar toch anders. Weer verder, nog steeds op zoek naar de tbk. Via een mooi wegje met prachtig uitzicht over het stadje rijden we verder naar boven.
Agiasos.

Op een mooi plekje zetten we de auto neer en lopen verder naar boven. Al gauw horen we weer het boomklever geluid en nu zien we ook de maker er van. Jawel, de turkse boomklever. Zijn roepje is wat ijler en korter dan dat van onze eigen boomklever. Hij laat zich kort, maar erg mooi door iedereen bekijken. De weg loopt door een mooi oud tamme kastanjebos. Overal bloeien mooie anemonen en andere bloemen. Dracunculus staat er volop maar is nog in blad. Na deze wandeling is het tijd om de terugreis te aanvaarden. Rond 7 uur zijn we weer thuis. Mooi tijd om even op te frissen voor we aan de borrel gaan. Vandaag maar binnen eten, want het was toch wel erg koud gisteravond, ondanks de terraskachels.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten