woensdag 16 juni 2010

Finland 2010 dag 12 Utsjoki - Berlevag

Eerst even bij de leuke bootjes kijken, een wandelingetje langs de rivier maken en dan op naar Noorwegen. Langs de rivier diverse kemphanen en bontbekpleviertjes en zelfs een waterspreeuw scheert snorrend over de stroming, om even op een dikke steen te landen. Helaas zit hij er maar kort en vliegt hij gauw weer naar de overkant waar een woeste beek zich in de rivier stort. Er bloeit een mooi geel viooltje. Viola biflora, oftewel tweebloemig viooltje.
Helemaal links in beeld een huisje zoals dat waarin we verbleven. We rijden helemaal langs de Finse, zuidelijke oever van de Tana. We stoppen even bij een brugje en kijken naar een vrouw middelste zager. Even verder een leuk plekje voor koffie. Jammer dat het regent. In de auto blijven dus maar. Dat heeft onverwachte voordelen, want in het beekje waar we naast staan foerageert en poetst op zijn gemakje een grote gele kwikstaart en even later verschijnt zelfs een blauwborst. Niet met een wit vlekje in het blauw, zoals bij ons, maar met een rood ‘sterretje’, de ‘originele’, nominaat vorm. Leuk!! Na de koffie verder langs de rivier. Zonder iets te merken passeren we de Fins-Noorse grens. Alleen zie je op de borden ineens Noorse namen en verkeersborden en de huizen zijn anders. Ergens langs de weg zie ik in een flits 2 elanden grazen maar we zijn er voorbij voor ik het goed en wel in de gaten heb. Keren is op deze weg niet echt mogelijk dus laten we het verder maar zitten. We eten onze boterhammen op een parkeerplekje aan de voet van een hoge rotswand, aan de oever van de rivier. Het regent nog steeds dus blijven we weer lekker binnen zitten. Bovendien zijn er veel muggen. We rijden op een gegeven moment ergens een klein wegje in, gewoon zomaar om even te kijken en komen uit in een groot schorrengebied waar 2 paartjes kleine jagers zitten te broeden en waar Temmincks strandlopers vlak bij de auto fourageren en baltsen (geluid hier). In de fjord zie ik een zwarte zeekoet en veel eidereenden. Waar de weg van de rivier afbuigt en de bergen in gaat wordt het bos (voor zover je daar van kunt spreken met berkjes van nauwelijks 3 meter) nog dunner en komen we op de kale fjell terecht. Prachtig groot weids landschap. Hier en daar zie je op dit verlaten land toch huisjes staan, waar zouden die mensen van leven of zijn het allemaal vakantiehuizen van mensen die in de stad wonen? Bij de splitsing in de weg waar je linksaf naar Berlevag gaat en rechtdoor naar Batsfjord is ook weer een meertje. Hier zwemt een roodkeelduiker en na iets beter kijken zie ik ook 2 of 3 grauwe franjepoten ronddobberen onder de dekking van de oever. We nemen hier de weg naar Berlevag. Er vliegen hier en daar kleinste jagers en in een meertje dat nog half vol ijs ligt zwemt heel toepasselijk een ijseend. We stoppen ergens voor een sanitaire pauze, en ik zie kort een sneeuwhoen vliegen. Helaas blijft het regenen. Het is ook koud, niet warmer dan een graad of 11, met een koude wind. Geen weer om eens even een stukje te wandelen, hoe aantrekkelijk het landschap er ook uitziet. Via Kongsfjorden komen we rond 6 uur aan in Berlevag. Hier logeren we in een pension dat ons door Harry en Ans Verschuren is aangeraden. Zij verbleven er in 2006 met hun caravan. We hadden voor ons 3-en een kamer gereserveerd, maar dat blijkt wat al te krap. Gelukkig is er nog een kamer vrij. Ik heb dus lekker even 2 nachten een kamer voor mezelf.
















Ook hier zijn weer baltsende Temmincks strandlopers. Later wil ik eens proberen eentje te fotograferen, maar nu is het koud, winderig en regenachtig (en etenstijd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten